Ampumataito Kuntoon!

01.05.2020


Useimmilla kanakoiraa hankkivilla on päällimmäisenä ajatuksena metsästys. Siihen liittyy oleellisena osana ammunta. Harrastukseemme liittyvissä kirjoituksissa ei useinkaan tule esille ammuntaan liittyviä asioita, niin riistatilanteista kuin ammunnan harjoittelusta. On selvää, että hyvä ampumataito täydentää harrastustamme ja tekee siitä nautittavamman. Koiriemme koesäännöt ovat niin pitkälle vietyjä, että meidän täytyy asettaa myös itsellemme korkeampia vaatimuksia. Mielestäni hyvän koiran koulutuksen loppuunvieminen vaatii tietyn määrän pudotuksia.

Suurelta osin oikeaoppisessa rata-ammunnassa pätee samat perusasiat kuin oltaisiin koirinemme riistatilanteessa. Se mitä lajia harjoittelee ei ole tärkeintä, vaan tärkeintä on monipuolinen harjoittelu pitkällä aikavälillä. On syntynyt keskustelua siitä, onko trap, skeet vai mehtäläinen oikea laji kanakoirametsästäjälle harjoitella ammuntaa. Mielestäni näille kaikille lajeille yhteistä on piippujen korkeustaso, joka on aina silmien tason alapuolella. Tarkoituksemme on opetella ampumaan siten, että kun piippu ohittaa kiekon, poltamme. Trap on pienin muutoksin ehkä parhainta. Lentokulmat vastaavat käytännön metsästystä, mutta valmiusasento ja ajoittajan puute häiritsevät. Trapista saa hyvän harjoittelumuodon, kun siirtää ampumapaikkoja lähemmäksi, laittaa ajoittimen ja skeetin valmiusasennon. Harjoittelua voi täydentää ampumalla skeetin ykköskiekkoja. Kaksoiskiekkoja ammutaan vasta sitten, kun on opittu ammunnan perusteet ja riittävä nopeus. Ei missään tapauksessa kenenkään tule aloittaa harjoitteluaan kaksoiskiekoilla. Kuitenkin kaksoiskiekkojen ampuminen on lajin kuninkuusluokka. Siinä tulee esille räjähtävä nopeus ja tarkkuus.

Meidän kerhollamme on harjoittelun järjestämiseen erinomaiset mahdollisuudet. Joukostamme löytyy kokeneita ampujia ammunnan opastamiseen. Myös rata-asiat ovat hyvässä kunnossa.

Pekka Korhonen